Wytrawna tarta na trzy sposoby

Tarta na słodko i na słono

Kruchy spód i zupełnie dowolna górna warstwa – tartę można zrobić na niezliczoną ilość sposobów. Zarówno na słodko, jak i na słono. Lubię oba sposoby. Nie wyobrażam sobie na przykład sezonu truskawkowego bez tarty z bitą śmietaną i truskawkami! Wiem, wiem, nie jest to najzdrowszy deser… Ale cóż, nie zawsze wszystko musi być super zdrowe, odrobina szaleństwa chyba nie zaszkodzi, prawda? Ostatnio urzekła mnie też tarta z figami z przepisu Moniki z bloga Moja Sztukoteka.

Ale dziś nie o tym. Dziś o tarcie na słono. Równie pysznej. Wytrawna tarta to takie danie, które świetnie sprawdza się zarówno na obiad, na kolację, jak i na przykład na domową imprezę z przyjaciółmi. My mamy trzy ulubione wersje takiej tarty, a głosy w naszej rodzinie są mocno podzielone na temat tego, która z nich jest najlepsza. Słowem – trudno wybrać faworyta, dlatego podzielę się z Wami wszystkimi trzema przepisami na wytrawną tartę.

Wytrawna tarta ze szpinakiem

Dzieci nie lubią szpinaku? Moje się nim zjadają! Pod warunkiem, że w tarcie. Trudno zliczyć, jak często pytają „Mamo, kiedy na obiad będzie tarta ze szpinakiem?”

Przepis:

Ciasto:
1,5 szkl. mąki
pół kostki masła
1 jajko
2 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli

Do mąki z solą wgniatamy masło, jak najdokładniej je rozdrabniając. Dodajemy jajko i nadal dokładnie rozdrabniamy, po czym wszystko zgniatamy w jedną kulę. Jeśli ciasto nie chce się zagnieść, dodajemy dwie łyżki wody.
Tak zagniecione ciasto wykładamy do formy na tartę i podpiekamy przez 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180*C.

Wierzch:
1 opakowanie rozdrobnionego szpinaku mrożonego (lub jeśli mamy możliwość to świeżego)
300 g. białego sera
ząbek czosnku
pół cytryny
sól do smaku

Czosnek przeciskamy przez praskę i lekko podsmażamy na patelni. Dodajemy szpinak, smażymy ok. 5 min., po czym dodajemy rozgnieciony ser biały. Przyprawiamy sokiem z cytryny i solą do smaku (soli powinno być sporo – przynajmniej pełna łyżeczka). Podsmażamy kilka minut, mieszając, aż masa lekko odparuje. Tak przygotowany farsz wykładamy na podpieczony wcześniej spód i zapiekamy jeszcze ok. 10 minut.

Wytrawna tarta z pomidorami

Jestem niepoprawną miłośniczką pomidorów pod absolutnie każdą postacią. Dlatego gdybym już musiała wybrać, którą z tych trzech tart lubię najbardziej (bo uwielbiam wszystkie!), to byłaby to chyba właśnie ta.

Przepis:

Ciasto przygotowujemy według tego samego przepisu, co powyżej.

Wierzch:
3 duże pomidory
2 kule mozarelli
1 mała cebula
bazylia, oregano, sól, pieprz

Cebulkę kroimy drobno, podsmażamy na patelni i wykładamy na podpieczone ciasto. Pomidory kroimy w plastry i podsmażamy na tej samej patelni z obu stron, posypując je wcześniej przyprawami (można je też ułożyć na blaszce i podpiec w piekarniku). Pomidory wykładamy na ciasto posypane cebulką, a na wierzch układamy plastry mozarelli. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut.

Wytrawna tarta z pieczonymi burakami

Są tu amatorzy buraków? To jedne z najzdrowszych warzyw. Mają duże właściwości oczyszczające organizm, dlatego warto je jeść, zwłaszcza jesienią. Na przykład w tarcie.

Przepis:

Ciasto jak powyżej.

Wierzch:

mały kubek jogurtu naturalnego
2 jajka
3 nieduże buraki
kilka plastrów wędzonego sera
1 mała cebulka
łyżeczka tymianku

Buraki pieczemy w piekarniku, po upieczeniu obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Jogurt roztrzepujemy z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczony spód ciasta wylewamy sos jogurtowy. Cebulkę kroimy drobno, podsmażamy, wysypujemy na sos. Na wierzch układamy plastry buraków i wędzonego sera. Podpiekamy 10 minut w piekarniku.

Mam nadzieję, że przynajmniej jednym z tych przepisów trafiłam w Wasz smak? Życzę więc po prostu smacznego! I dajcie znać, czy Wam smakowało.

 

MOGĄ CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ:

3 ROZGRZEWAJĄCE DANIA Z JESIENNYMI OWOCAMI

PRZEPISY NA PYSZNE DANIA Z KASZĄ JAGLANĄ

DANIA Z POKRZYWĄ W ROLI GŁÓWNEJ