Przepisy na pyszne dania z kaszą jaglaną

W POPRZEDNIM WPISIE pisałam o kilkudniowej diecie detoksykacyjnej Jaglany Detoks. Taka dieta oczyszcza, odkwasza i odśluzowuje organizm, a więc wspaniale wpływa na stan naszego samopoczucia i naszej odporności na różnego rodzaju infekcje, które zaczną nas atakować wraz z początkiem jesieni. Poza tym uczy dobrych, zdrowych nawyków żywieniowych, które po zakończeniu programu warto utrwalać.

Ja właśnie wraz z rodziną przeprowadziłam swój pierwszy Jaglany Detoks. O naszych wrażeniach napiszę kiedyś w oddzielnym wpisie. Dziś chciałabym się podzielić kilkoma przepisami na dania z udziałem kaszy jaglanej, żeby przekonać nieprzekonanych, że taka kuchnia może być naprawdę smaczna i ani trochę nudna. Nawet jeśli nie macie zamiaru przeprowadzać Jaglanego Detoksu, może skusicie się na to, żeby przemycić trochę kaszy jaglanej do swojego codziennego jadłospisu.

Dlaczego kasza jaglana?

Kasza jaglana otrzymywana z nasion prosa nie zawiera glutenu i jest zasadotwórcza, co jest bardzo korzystne dla naszych, zwykle mocno zakwaszonych organizmów. Kasza jaglana jest bogata w witaminy z grupy B, lecytynę oraz substancje mineralne, zawiera również wapń, fosfor i potas. Jest, spośród wszystkich kasz, najbogatszym źródłem żelaza, a także krzemu, który utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu się złego cholesterolu; pełni ważną funkcję w procesie mineralizacji kości i zapobiega ich odwapnieniu; a także zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.

Kasza jaglana należy do najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych i jest polecana przy wszelkich chorobach układu trawiennego. Wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm. Ma też niezwykłe właściwości detoksykacyjne – pomaga usuwać złogi, toksyny, metale ciężkie, zalegające pozostałości po antybiotykach i innych syntetycznych lekach, a także nadmiar wilgoci i śluzu, które są przyczyną stanów zapalnych. Ma też właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych i wysusza nadmiar wydzieliny, jest więc dobrym lekarstwem na katar.

Jednym słowem – powinniśmy jak najwięcej jeść kaszy jaglanej i zachęcać do tego dzieci!

Nasze ulubione potrawy z udziałem kaszy jaglanej

Wszystkie poniższe przepisy pochodzą z książki Jaglany Detoks (niektóre lekko zmodyfikowane) i są bardzo zdrowe, bo oprócz kaszy jaglanej zawierają wyłącznie produkty, które wspomagają naturalne oczyszczanie organizmu i dobrze wpływają na utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej. Wypróbowaliśmy ich do tej pory sporo, przedstawiam te, które najbardziej nam zasmakowały.

Zupa pomidorowo-paprykowa z kaszą jaglaną

Zupa jest lekka i sycąca, a połączenie kaszy jaglanej i warzyw wspiera procesy detoksykacyjne w organizmie.

Składniki:
3-4 czerwone papryki
4 pomidory lub puszka konserwowych
3/4 l. wody
2 suszone daktyle
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku
szczypta kurkumy
odrobina soku z cytryny
2-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
sól morska lub himalajska

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 180*C i wstaw do niego papryki z usuniętymi gniazdami nasiennymi na 20 min.

Rozgrzej garnek, dodaj olej kokosowy lub inny tłoczony na zimno, wrzuć pokrojoną cebulę i tymianek, obsmażaj 2 minuty na średnim ogniu, stale mieszając. Dodaj pomidory pokrojone w ćwiartki, upieczoną paprykę, posiekany w plasterki czosnek oraz daktyle. Wlej gorącą wodę, dopraw solą i cytryną, gotuj pod przykryciem ok. 15 min. Następnie zmiksuj na gładki krem i dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Jeśli wolisz zupy-kremy, możesz odwrócić kolejność i zmiksować wszystko razem z kaszą. Ja na koniec dodałam do zupy jeszcze podprażone pestki słonecznika.

W oryginalnym przepisie do zupy przygotowuje się jeszcze pesto z rukoli lub natki pietruszki, ale zapewniam, że bez pesto zupa też smakuje wyśmienicie!

 

Roladki drobiowe z jarmużem i kaszą jaglaną

Mięso drobiowe nie wspiera co prawda procesu oczyszczania i odkwaszania organizmu. Ale w tym daniu zostało połączone z bardzo zasadotwórczym jarmużem, pesto z natki pietruszki, kaszą jaglaną i rukolą, które zadbają o utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Gałka muszkatołowa natomiast ma działanie rozkurczowe, jest bardzo wskazana przy zaburzeniach czynności jelit i żołądka.

Składniki:
pierś z kurczaka lub 1/3 piersi indyczej (podczas diety oczyszczającej – choć nie tylko – ważne, żeby mięso było ekologiczne)
2 szkl. listków jarmużu
2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
szczypta gałki muszkatołowej
2-3 suszone pomidory z zalewy
szczypta oregano lub ziół prowansalskich
sól morska lub himalajska
ząbek czosnku
rukola lub roszponka do podania
oliwa do skropienia dania

Do pesto:
1 szkl. natki pietruszki
mały ząbek czosnku
szczypta soli
sok z 1/2 cytryny
1/4 szkl. wody

Wykonanie:
Zmiksuj wszystkie składniki pesto i wymieszaj z ugotowaną kaszą jaglaną.

Jarmuż umyj i drobno posiekaj, suszone pomidory pokrój w cienkie paski. Umyte mięso pokrój na cienkie sznycelki. Dopraw solą i oregano lub ziołami prowansalskimi.
Obsmaż na patelni jarmuż z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, dopraw gałką muszkatołową i solą. Odstaw do ostygnięcia. Na sznycelki połóż jarmuż i suszonego pomidora, a następnie zwijaj delikatnie, spinając roladki wykałaczkami.
Rozgrzej piekarnik do 180*C. Roladki obsmaż delikatnie na oleju kokosowym i wstaw na 10 min. do piekarnika. Wyciągnij wykałaczki i pokrój mięso na kawałki.

Podawaj razem z kaszą jaglaną z pesto i rukolą z ulubionym dressingiem. Wszystko razem skrop nieco oliwą.

 

Kasza jaglana z pieczoną cukinią, marchewką i brokułem

Znów mamy połączenie kaszy jaglanej i warzyw. Dodatkowo ważne w tym daniu są ziarna sezamu, które działają nawilżająco na jelito i pomagają w oczyszczaniu kosmków jelitowych. Podobne działanie ma też siemię lniane, które można tu dodawać wymiennie z sezamem. Imbir natomiast wzmacnia jelito grube, więc też warto o nim pamiętać. Brokuł ma silne działanie przeciwnowotworowe, dlatego dobrze się sprawdzi w każdej diecie oczyszczającej. Natomiast oregano i kurkuma wspomagają kanały detoksykacyjne, działają antynowotworowo i niszczą środowisko grzybów oraz pleśni w jelitach, kurkuma wspiera też pracę wątroby.

Składniki:
1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 brokuła
mała cukinia
kilka pomidorków koktajlowych lub jeden duży
2 marchewki
2 cm. świeżego kłącza imbiru
2 ząbki czosnku
mała cebulka
1/3 łyżeczki oregano
1/3 łyżeczki kurkumy
szczypta suszonego tymianku
1 łyżeczka sezamu
kilka listków świeżej bazylii
oliwa
sól morska lub himalajska

Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180*C. Marchewkę pokrój w dwucentymetrowe kawałki, przełóż do miseczki z czosnkiem i imbirem przeciśniętymi przez praskę, dopraw solą i oliwą, wymieszaj i wyłóż na blaszkę. Piecz do miękkości.

Cukinię pokrój w kawałki, czosnek w plasterki, cebulę w piórka, a brokuła na różyczki. Brokuła zblanszuj.

Na rozgrzaną głęboką patelnię wlej oliwę i smaż cukinię przez 2 minuty, lekko doprawiając solą. Po chwili dodaj cebulkę, pomidorki, czosnek, oregano, kurkumę, tymianek i jeszcze chwilę obsmażaj. Dodaj upieczoną marchewkę, brokuły, dopraw do smaku solą, a w razie potrzeby dodaj trochę oliwy.

Na minutę przed końcem smażenia dodaj kaszę jaglaną, świeżą bazylię i dobrze wymieszaj. Danie serwuj skropione oliwą i posypane ziarnem sezamu.

 

Jaglane ciasteczka z kremem z awokado

Dieta jaglana naprawdę nie musi być nudna i wyłącznie wytrawna. Te ciasteczka są pyszne i bardzo słodkie, mimo że nie ma w nich ani grama cukru.

Składniki:
2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy
1/3 szkl. płatków migdałowych
1/3 szkl. posiekanych orzechów włoskich
1/3 szkl. sezamu
1/2 szkl. żurawiny
1/2 szkl. ciepłej wody

Do kremu daktylowego:
dojrzałe awokado
3 daktyle
1/3 szkl. mleka roślinnego
2 łyżki miodu

Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180*C.

Do ugotowanej kaszy dodaj mąkę i wyrabiaj ręką, jak tradycyjne ciasto. Powoli dodawaj olej oraz wodę i cały czas wyrabiaj do momentu, kiedy ciasto będzie zwarte. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i wyrabiaj jeszcze chwilę. Formuj ciasto w kulki, a następnie w ciasteczka grubości ok. 0,5 cm.

Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 25 minut.

W tym czasie przygotuj krem daktylowy. Włóż wszystkie jego składniki do naczynia i zblenduj na gładką masę.

Przestygnięte ciasteczka posmaruj kremem, posyp migdałami, orzechami lub sezonowymi owocami.

 

Koktajl jaglany z awokado i granatem

To bardzo zdrowy zasadotwórczy koktajl. Dodatkowo awokado jest bardzo odżywcze i ma działanie nawilżające, a owoc granatu jest bogaty w antyoksydanty i witaminę C.

Składniki:
1/2 dojrzałego awokado
1/3 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szkl. mleka roślinnego
1 łyżeczka miodu lub dwa daktyle
1/4 granatu

Wykonanie:
Do rondla wlej mleko, dodaj miód lub daktyle i lekko podgrzej. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i obrane awokado. Zblenduj na gładki krem. Posyp ziarenkami granatu.

Oczywiście propozycji dań z kaszą jaglaną jest dużo więcej. Być może też macie jakieś swoje ulubione. Podzielicie się? Jadacie kaszę jaglaną?