Owocowo-ziołowe napoje na upalne dni

W letnie, upalne dni trzeba dobrze nawadniać organizm. To podstawa. Unikajmy jednak napojów gazowanych, wysokosłodzonych, z dużą zawartością konserwantów i innych sztucznych składników. Bardzo dobra będzie do tego oczywiście zwykła woda, ale ponieważ pijemy rzeczywiście dużo, to warto czasem sobie tę wodę urozmaicić.
Dlatego dziś propozycja kilku prostych do przygotowania, domowych napojów, które bardzo dobrze sprawdzają się w upały. Wszystkie z dodatkiem świeżych, orzeźwiających ziół, które nadają im niepowtarzalny smak.

Lemoniada z miętą

Mięta doskonale gasi pragnienie, a oprócz tego korzystnie wpływa na procesy trawienne, dlatego warto ją dodawać do letnich napojów.

Składniki:
1,5 l. wody
cytryna
4-5 gałązek świeżej mięty
2 łyżki cukru trzcinowego

Ukroić kilka plasterków cytryny i wrzucić do dzbanka, z pozostałego kawałka wycisnąć sok, wrzucić listki mięty, dolać wodę, wymieszać. Można schłodzić w lodówce lub dodać kostki lodu.

Lemoniada z ogórkiem i miętą

Dzięki plastrom ogórka lemoniada jest bardzo orzeźwiająca.

Składniki:
1,5 l. wody
limonka lub cytryna
2 ogórki gruntowe
4-5 gałązek mięty
2 łyżki cukru trzcinowego

Jednego ogórka i pół limonki pokroić w plastry, wrzucić do dzbanka, dorzucić listki mięty. Drugiego ogórka obrać, pokroić i wrzucić do blendera, dodać sok z pozostałej części cytryny i wodę, zblendować. Płyn przelać przez sito do dzbanka z plastrami. Dodać cukier, wymieszać. Lemoniadę można na godzinkę wstawić do lodówki, żeby się schłodziła.

Lemoniada z malinami i miętą

Nie dość, że dobrze smakuje i jest orzeźwiająca, to jeszcze pięknie wygląda!

Składniki:
1,5 l. wody
garść malin
cytryna
4-5 gałązek świeżej mięty
2 łyżki płynnego miodu

Do dzbanka z wodą wycisnąć sok z cytryny, dołożyć miód, wsypać maliny i dodać listki mięty. Można schłodzić w lodówce.

Lemoniada z kiwi i bazylią

Bazylia działa ponoć przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój, pomaga zwalczyć bezsenność i zmniejsza nadpobudliwość.

Składniki:
1,5 l. wody
cytryna
2 kiwi
garstka świeżych listków bazylii
2 łyżki cukru trzcinowego

Kiwi obrać i pokroić w plasterki, ukroić też kilka plasterków cytryny. Z pozostałej części cytryny wycisnąć sok do dzbanka, dolać wodę, wsypać cukier, wrzucić listki bazylii oraz plasterki kiwi i cytryny, wymieszać. Można schłodzić  lub dodać kostki lodu.

Woda truskawkowa z bazylią

Świeże owoce i pachnące zioła sprawiają, że taka woda jest bardziej orzeźwiająca niż sok,  a do tego ma mniej kalorii.

Składniki:
1,5 l. wody
15 dag. truskawek
garstka świeżych listków bazylii
1 łyżka cukru trzcinowego

Wodę przelać do dzbanka, wsypać cukier, wymieszać. Dodać truskawki pokrojone na połówki oraz listki bazylii. Jeśli lubicie bardzo zimne (ja nie), to można schłodzić w lodówce.

Woda arbuzowa z miętą

Im dłużej pozostawimy w wodzie dodatki, tym intensywniejszy smak i aromat uzyskamy.

Składniki:
1,5 l. wody
25 dag. arbuza
sok z cytryny do smaku
4-5 gałązek świeżej mięty

Arbuza pokroić na kawałki i zblendować z wodą. Wlać do dzbanka, dodać wyciśnięty sok z cytryny i listki mięty. Można schłodzić.

Miętowa herbata z miodem

Miętowa herbata poprawia nastrój, oczyszcza organizm i korzystnie wpływa na układ trawienny.

Składniki:
1 l. wody
garść świeżych lub suszonych listków mięty
1 łyżka miodu

Miętę włożyć do dzbanka, zalać wrzątkiem. Parzyć pod przykryciem parę minut. Po lekkim ostygnięciu osłodzić miodem. Najlepiej zrobić ją z samego rana lub poprzedniego dnia wieczorem i poczekać, aż ostygnie lub dołożyć kostki lodu.

Pokrzywowa herbata z miodem i cytryną

Pokrzywa ma właściwości oczyszczające i wzmacniające organizm. Zresztą pisałam już o niej W TYM WPISIE i W TYM TEŻ. Regularne jej picie poprawia stan skóry, włosów i paznokci, a także wzmacnia odporność organizmu.

Składniki:
1 l. wody
4 łyżki suszonych liści pokrzywy
1 łyżka miodu
sok z cytryny do smaku

Pokruszone liście pokrzywy wsypać do dzbanka, zalać wrzątkiem, parzyć pod przykryciem ok. 15 minut. Napar przecedzić przez sitko, dodać miód i sok z cytryny.

Jak tylko wypróbujecie któryś z przepisów, to dajcie znać, czy smakowało. I który najbardziej.
A w ogóle jak znosicie upały? Macie na nie jakieś swoje sprawdzone sposoby?