3 rozgrzewające dania z jesiennymi owocami

Jesień…

Jesień przynosi coraz chłodniejsze poranki, podczas których wcale nie chce się wychodzić spod ciepłej kołdry. Najchętniej przedłużalibyśmy w nieskończoność ten błogi stan, kiedy za oknem przejmujący chłód, a u nas pod kołdrą rozkoszne ciepełko, prawda?

Jesień przynosi też długie i zimne wieczory. To czas, kiedy znowu mamy ochotę zakręcić się ciepłym kocem z filiżanką gorącej herbaty lub kawy w jednej, a dobrą książką w drugiej ręce. No przynajmniej ja tak mam;) Jestem urodzonym zmarźluchem, który grube swetry, skarpety i rozgrzewające herbatki wyciąga wraz z pierwszymi wczesnojesiennymi chłodami.

Ale jesień przynosi nam też nasze rodzime owoce – rumiane jabłka, pękate gruszki i pachnące śliwki. Uwielbiam wszystkie owoce! O ile latem najchętniej zajadałabym się tymi świeżymi, najlepiej prosto z krzaczka (mniam!), o tyle teraz preferuję coś na ciepło. Stąd dziś na blogu trzy przepisy na rozgrzewające dania z wykorzystaniem jesiennych owoców. Raz – gruszka, dwa – śliwka, trzy- jabłko. Zapraszam.

Gruszki pieczone z twarożkiem

Składniki:
3 gruszki
6 łyżek białego sera lub twarogu
łyżka miodu
dwie łyżki posiekanych ulubionych orzechów
łyżeczka masła
łyżka soku z cytryny
szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Umyte gruszki przekrajamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i wypełniamy je serem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. W rondelku rozpuszczamy masło z miodem i przyprawami. Gruszki polewamy powstałym sosem i posypujemy orzechami. Zapiekamy ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180*C.

Ich słodziutki smak i soczystość są po prostu obłędne!

Zapiekana owsianka ze śliwkami

Składniki:
2 szkl. płatków owsianych
1 szkl. mleka
1 szkl. jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżki miodu
0,5 kg. śliwek

Przygotowanie:
Płatki, mleko, jogurt, jajka i miód dokładnie mieszamy. Powstałą masę wlewamy do kokilek lub innych naczyń żaroodpornych. Śliwki przekrajamy na połówki i wyjmujemy z nich gniazda nasienne. Owoce układamy na wierzchu masy. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180*C.

To szybkie w przygotowaniu danie jest idealne zarówno na śniadanie, czy drugie śniadanie, jak i na podwieczorek.

Kasza jaglana z prażonymi jabłkami

Składniki:
1/2 szkl. suchej kaszy jaglanej
1 cukier wanilinowy
1 kg. jabłek
2 łyżki cukru trzcinowego lub miodu
2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Gotujemy kaszę jaglaną, pod koniec gotowania dodając do niej cukier wanilinowy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy starte jabłka, dodajemy cukier i łyżeczkę cynamonu, i smażymy, co chwilę mieszając przez ok. 10 minut. Do niedużego naczynia żaroodpornego wykładamy połowę kaszy jaglanej, na wierzch uprażone jabłka i przykrywamy drugą porcją kaszy. Posypujemy resztą cynamonu, przykrywamy i pieczemy przez ok. 20 min. w temp. 180*C.

Taka jaglanka smakuje podobnie do szarlotki, a jest dużo szybsza w przygotowaniu!

Sama nie wiem, które z tych dań lubię najbardziej. To chyba zależy od chwili. A jednocześnie jestem ciekawa, co Wam najbardziej przypadnie do gustu!

Mogą Cię też zainteresować:

PRZEPISY NA PYSZNE DANIA Z KASZĄ JAGLANĄ

JAGLANY DETOKS – NIE TYLKO DIETA OCZYSZCZAJĄCA

WARZYWNE PASTY KANAPKOWE